ВПЛИВ ДЕВАЙСІВ НА СТАН ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ м. УЖГОРОД ТА ПРАКТИЧНІ ПРОФІЛАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ - Рогач, І. М.; Палко, А. І.; Пішковці, А.-М. М.; Фегер, О. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Смартфони, планшети, комп’ютери, телевізори є невід’ємною частиною нашого су- часного життя. Інтернет-технології стали природною складовою життя дітей і сучасної молоді. Комп’ютер є не тільки розвагою, але й засобом спілкування, самовираження та розвитку особистості. Вплив цифро- вих технологій на стан здоров’я підлітків не можна ігнорувати. Мета дослідження. Вивчити вплив девайсів на стан підлітків м. Ужгород та розробити профілактич- ні практичні рекомендації. Матеріали і методи. Протягом 2019 року з використанням анкетно-опитувального методу була ви- вчена частота використання підлітками девайсів та стан їхнього здоров’я. Респонденти були розподілен- ні за статтю (70 хлопців та 205 дівчат). Статистична обробка даних досліджень проводилась із використанням статистичної програми Microsoft office EXCEL Результати досліджень. Нами було виявлено, що в 2019 році тільки 1,43% респондентів не викорис- товували девайсів та гаджетів у повсякденному житті. Значна частка підлітків мережу Інтернету вико- ристовують для спілкування з друзями та знайомств (62% дівчат і 23% хлопців), також для завантажен- ня музики, фільмів. 18% дівчат і 37% юнаків використовують сучасні девайси для розваг, а 11,2% дівчат і 35,7% юнаків для гральної діяльності і тільки незначна частина респондентів – 12% дівчат і 20% юна- ків для навчання. Тривале користування девайсами у підлітків призводить до ряду серйозних змін як у фізичному, так і в емоційному стані. Весною 2020 року в Україні було введено дистанційне навчання у зв’язку з карантином через пан- демію СOVID-19. Школярі, особливо старших класів, досить тривалий час проводять перед екраном, ви- користовуючи девайси для навчання, відпочинку, розваг та спілкування з друзями. Актуальність враху- вання результатів наших досліджень для профілактики виникнення порушень у стані здоров’я підлітків стає вкрай значною. Висновки. 1. Підлітки занадто багато часу приділяють девайсам не задумуючись про негативні на- слідки. Відсутня культура та розуміння використання цифрових технологій. 2. У значної частини респондентів уже простежуються патологічні зміни у стані фізичного здоров’я та емоційного стану, що веде до хронічних психосоматичних захворювань. 3. Широке використання девайсів потребує розробки ефективних профілактичних рекомендацій, в яких повинно бути менше заборони, більше розуміння важливості використання Інтернет-ресурсів для якісного розвитку майбутньої особистості сьогоднішнього суспільства.