ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ УРОГЕНІТАЛЬНИХ МІКСТ-ІНФЕКЦІЙ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Бисага, Н. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Коронавірусне захворювання (COVID-19) – це інфекційна хвороба, яку спричиняє но- вий штам коронавірусу. Більшість хворих на COVID-19 мають лише легкі або помірні симптоми й одужу- ють без спеціального лікування. До складу мікробіому статевих та сечовивідних органів жінок фертиль- ного віку з хронічними запальними захворюваннями статевих органів входять мікроорганізми, що у ве- ликій кількості при певних умовах можуть бути причиною значних порушень репродуктивного здоров’я. Мета дослідження. Вивчення особливостей перебігу урогенітальних мікст-інфекцій в умовах панде- мії COVID-19. Матеріали та методи. У ході відкритого порівняльного рандомізованого дослідження нами було обстежено 60 жінок репродуктивного віку, які звернулися для амбулаторного лікування в жіночі кон- сультації м. Ужгород. Пацієнтки були розділені на дві репрезентативні клінічні групи: основну склали 35 пацієнток із скаргами, що свідчили про запальні ураження урогенітального тракту, а також мали в анам- незі COVID-19; до групи контролю увійшли 25 пацієнток без ознак запального процесу сечовивідних та статевих шляхів і ПЛР-негативними результатами до COVID-19. Результати досліджень. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом через вдихання дрібних крапель, розпорошених у повітрі при кашлі, чханні або розмові. Краплі з вірусом можуть потрапляти на поверхні і предмети, а потім інфікувати людину, що доторкнулася, через наступні дотики до очей, носа або рота. Найбільшу проблему становить той факт, що у 80% випадків урогенітальна інфекція перебігає латентно, а її наявність жінка може навіть не підозрювати. Після перенесеного СОVID загострення уроге- нітальних мікст-інфекцій виникало через 14 днів у 25 пацієнток основної групи (71%), а в інших 10 паці- єнток (29%) – через 21 день після хвороби. Зниження їх кількості також знижує захисні властивості імун- ної системи і може призводити до загострення хронічних захворювань, зокрема, урогенітальних запаль- них захворювань [21]. Виникає вторинний інфекційний імунодефіцит, внаслідок реплікації коронавірусу до організму людини. Доказом цього були дослідження формули периферичної крові, де спостерігалася нейтропенія, тромбоцитопенія, лімфопенія, еозинофілія у всіх жінок основної групи (100%). Висновки. Антибіотикорезистентність у бактерій урогенітального тракту, яка розвивається на фоні лікування ускладнень COVID-у вимагає перегляду традиційних схем лікування урогенітальних мікст- інфекцій, які у даних обставинах не будуть ефективні.