МОЖЛИВОСТІ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ З ІДІОПАТИЧНИМ СКОЛІОЗОМ (огляд літератури) - Лукащук, С. В.; Лемко, І. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. В Україні з кожним роком кількість дітей зі сколіозом, особливо шкільного віку, збільшується. Без адекватного лікування захворювання прогресує, що призводить до порушення фізич- ного здоров’я з подальшою інвалідизацією та значних фінансових витрат із боку сім’ї. Мета дослідження. Збір і аналіз даних вітчизняної та зарубіжної літератури щодо методів реабіліта- ційного лікування дітей з ідіопатичним сколіозом і рекомендацій із диференційованих програм ведення таких пацієнтів з урахуванням ступеня порушень. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд вітчизняної та зарубіжної літератури, що ви- світлює питання реабілітаційного лікування дітей з ідіопатичним сколіозом в Україні та за кордоном. Результати досліджень. Раннє виявлення та сучасний підхід до реабілітаційного лікування дітей з ідіопатичним сколіозом дозволяє суттєво покращити прогноз захворювання, зменшує потребу в коригу- ючих ортезах та в хірургічному лікуванні. Основним методом лікування даної патології на ранніх стаді- ях є виконання індивідуально підібраних фізичних (терапевтичних) вправ. Важливо навчити дитину та її сім’ю самостійно виконувати призначені вправи, а також необхідно контролювати регулярність і пра- вильність їх виконання. Сколіоз, особливо на пізніх стадіях, суттєво знижує якість життя хворих та їх рід- них, тому важлива постійна психологічна підтримка та мотивація дитини до регулярного виконання спе- ціальних фізичних вправ. На всіх етапах реабілітації необхідна також активна самокорекція, що передба- чає навчання та дотримання правильних поз під час повсякденних справ. Після оперативного втручання та в період лікування з використанням корсетів, корекція психоемоційного стану повинна поєднувати- ся з регулярними терапевтичними вправами та іншими фізичними факторами, спрямованими на запобі- гання подальшого прогресування захворювання і закріплення досягнутого результату. Висновки. Отже, необхідні комплексні довготривалі реабілітаційні програми дітей з ідіопатичним сколіозом, які б враховували індивідуальні клінічні прояви захворювання та функціональні можливос- ті пацієнта.