ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ РИЗИКУ (ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ, ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ, ГІГІЄНА РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ) НА ВИНИКНЕННЯ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ В ОСІБ ВІКОМ 45–55 РОКІВ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ м. УЖГОРОД ТА УЖГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ - Фера, М. О.; Фера, О. В.; Криванич, В. М.; Костенко, С. Б.; Кенюк, А. Т.; Старенький, А. Р.; Балога, О. Е.; Пензелик, І. В.; Криванич, А. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Серед проблем сучасної стоматології захворювання пародонта займають одне з ве- дучих місць, оскільки зростає тенденція до збільшення поширеності захворювань серед населення, про що свідчать дані епідеміологічних досліджень. Мета дослідження: проаналізувати й дослідити вплив факторів ризику (цукровий діабет, збалансо- ваність харчування, гігієна порожнини рота) на виникнення та розповсюдження пародонтиту як захво- рювання. Матеріали та методи: первинний стоматологічний огляд, соціально-гігієнічне анкетування, ста- тистично-математичний аналіз з використанням комп’ютерних програм («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) та «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Результати досліджень. На підставі вивчення факторів ризику та закономірностей ї х впливу на роз- виток пародонтиту були отримані дані щодо поширення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45– 55 років серед населення міста Ужгород та Ужгородського рай ону. Висновки. Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які най більше впливають на виникнення та перебіг генералізованого пародонтиту, а також встановлена ї х пріоритетність. Були виявлені взаємозв’язки (на підставі визначених t–критерію Стьюдента (t) та коефіцієнта кореляції Спірмена (r)) між характером та режимом харчування: найвагомі- шим фактором було вживання гарячої їжі (для чоловіків: 45-50 років – t=2,23; r=0,59; 50-55 років – t=1,21; r=0,88; для жінок: 45-50 років – t=1,64; r=0,44; 50-55 років – t=1,71; r=0,5), дотриманням правил гігієни ро- тової порожнини (для чоловіків: 45-50 років – t=1,33; r=0,6; 50-55 років – t=1,69; r=0,51; для жінок: 45-50 років – t=1,91; r=0,65; 50-55 років – t=2,07; r=0,62) та захворюванням на цукровий діабет (для чоловіків: 45-50 років – t=1,98; r=0,65; 50-55 років – t=2,01; r=0,56; для жінок: 45-50 років – t=2,02; r=0,55; 50-55 ро- ків – t=1,96; r=0,63) із виникненням генералізованого пародонтиту.