ВИЗНАЧЕННЯ ІМУНОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ ДІТЕЙ З ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ ПРИ ПЕРВИННІЙ АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Горленко, О. М.; Сочка, Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Артеріальна гіпертензія у дітей є актуальною проблемою педіатричної практики. Важливою патогенетичною ланкою даного захворювання є ендотеліальна дисфункція. Метою дослідження було визначення інтенсивності запальної відповіді дитячого організму на основі даних показників цитокінового профілю та продукції антитіл у дитячому організмі. Матеріали та методи. Під час дослідження було проведено імунологічне обстеження. Основну групу складали 80 підлітків із діагнозом первинна артеріальна гіпертензія в асоціації з ендотеліальною дисфункцією. До складу контрольної групи увійшли 30 здорових дітей. Для визначення вмісту імуноглобулінів G і M, інтерлейкінів 4, 8 у сироватці крові використовувався імуноферментний аналіз. Результати досліджень. Встановлено, що у дітей із первинною артеріальною гіпертензією з ендотеліальною дисфункцією відбувалося підвищення показників запального процесу комплементів С3, С4, трансферину, СRР. Рівень α-1-антитрипсину у дітей основної групи у 2 рази перевищував дані контрольної групи. При аналізі цитокінового профілю обстежених дітей із ПАГ з ЕД спостерігається достовірне підвищення у 3 рази ІЛ-8 за межі референції. Зниження рівня ІЛ-4 в 3,7 разу та підвищення ФНП-α в 4 рази також достовірно відрізняються від даних контрольної групи, але знаходяться в межах референтих величин. Висновки. Рекомендується розглядати дітей із підвищеним артеріальним тиском як групу диспансерного спостереження, яка вимагає детального обстеження для оцінки стану судинної системи та стану функцій ендотелію.