ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВІТАМІНО-МІНЕРАЛОКОРЕКЦІЇ ТА ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИЯВЛЕНИХ ПОРУШЕНЬ У ДІТЕЙ ІЗ РІЗНИХ БІОГЕОХІМІЧНИХ РЕГІОНІВ ІЗ ПЕРВИННОЮ АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Дебрецені, О. В.; Дебрецені, К. О.; Радовецька, Г. В.; Мигович, І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Артеріальна гіпертензія у дітей і підлітків є чинником ризику виникнення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, церебральних ускладнень, серцевої недостатності у дорослих. Більшість дослідників поділяє думку, що умови для виникнення серцево-судинних захворювань у дорослих слід шукати саме в дитячому і підлітковому віці, проте вивченню цієї проблеми у дітей і підлітків приділяється значно менше уваги, ніж у дорослих. Мета дослідження. Порівняти достовірні показники обстеження та оцінити ефективність лікування дітей із первинною артеріальною гіпертензією (ПАГ) на підставі вивчення окремих ланок гомеостазу з урахуванням геохімічної особливості регіону. Матеріали та методи. Досліджувану групу складали 144 дітей із попередньо встановленим діагнозом первинна артеріальна гіпертензія, з яких було сформовано дві групи: першу групу склали 78 дітей із гірського району та відповідно другу групу склали 66 дітей з низинного району. Контрольну групу склали 30 школярів. Було проведено комплексне клініко-лабораторне та інструментальне обстеження. Результати досліджень. Аналіз результатів клініко-лабораторного обстеження дітей із ПАГ показав, що для більшості з них характерні певні порушення, мікроелементози, а це свідчить про можливу потребу відповідної корекції. Висновки. У дітей клініко-параклінічна картина ПАГ представлена порушеннями в ліпідному спектрі крові, мінеральному обміні, гемостазіограмі, імунологічному та гормональному фоні відповідно до біогеохімічної зони проживання.