ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ХАРЧУВАННЯ ТА ІНШИХ ФАКТОРІВ ПОБУТУ НА ВИНИКНЕННЯ Й РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПЕРІОДОНТИТУ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ВІКОМ 25–30 РОКІВ смт ВЕЛИКИЙ БИЧКІВ - Фера, М. О.; Фера, О. В.; Криванич, В. М.; Костенко, С. Б.; Білищук, Л. М.; Старенький, А. Р.; Дядюк, В. В.; Криванич, А. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ Патогенез періодонтиту має кілька важливих складових. До найважливіших належать: генетичні та екологічні фактори, компоненти способу життя та харчування, якість медичного обслуговування. Мета дослідження: вивчити і проаналізувати вплив та взаємозв’язок між характером харчування, а також факторами побуту на виникнення та розповсюдження періодонтиту як захворювання. Матеріали та методи. Первинний стоматологічний огляд, соціально-гігієнічне анкетування, статистично-математичний аналіз із використанням комп’ютерних програм («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) та «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Результати досліджень. Вивчивши фактори ризику та закономірності їх впливу на періодонт, були отримані дані щодо виникнення та розповсюдження періодонтиту в осіб віком 25–30 років серед населення смт Великий Бичків. Висновки. Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які найбільше впливають на виникнення та розповсюдження періодонтиту: вживання гарячої їжі (для чоловіків: t=1,98; r=0,65; для жінок: t=2,01; r=0,47), недотримання правил гігієни ротової порожнини (для чоловіків: t=1,84; r=0,48; для жінок: t=0,81; r=0,35), шкідливі звички (для чоловіків: t=1,03; r=0,39; для жінок: t=0,67; r=0,59).