КЛІНІКО-АНАМНЕСТИЧНІ АСПЕКТИ ПОЛІПІВ ЕНДОМЕТРІЮ - Созанська, М. А.; Корчинська, О. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Поліпи належать до одного із варіантів гіперпластичних процесів слизової оболонки тіла матки і є патологічним фоном для формування раку ендометрію. Фактори, які приймають участь у розвитку ПЕ: вік, менопауза, надлишок маси тіла/ожиріння, замісна гормональна терапія, запальні/ інфекційні захворювання, прогестерон/естроген ний дисбаланс, перенесені в минулому гінекологічні операції [2]. Мета дослідження: вивчити особливості клінічного анамнезу у жінок з ПЕ для розробки профілактично-лікувальних заходів у цій групі пацієнтів. Матеріали та методи. На базі КНП «Ужгородський міський пологовий будинок» проведено клініко-статистичний аналіз 103 історій хвороб пацієнток із поліпами ендометрію. Всім жінкам виконували інструментальні методи діагностики: ультразвукове дослідження (УЗД) органів малого тазу, оперативна гістероскопія із діагностичним вишкрібанням стінок порожнини матки та подальшим патоморфологічним дослідженням видаленого матеріалу. Результати досліджень. Під час дослідження у репродуктивному віці були 69 (67%) пацієнток, пременопаузального – 21(20,3%), у постменопаузі перебували 13 (12,7%) жінок. Порушення менструального циклу спостерігали у 40 (38,8%) жінок, непліддя – 6 (5,8%). Перенесли в минулому гінекологічні операції 33 (32%) пацієнток, з них: з приводу кіст і полікістозних яєчників – 16 (15,5%), міоми матки – 9 (8,7%), кесарів розтин – 4(3,9%), позаматкова вагітність – 4 (3,9%). При вивченні гормонального статусу ми спостерігали гіперестрогенію на фоні гіпопрогестеронемії. У всіх жінок виявлені урогенітальні інфекції (кандидоз, уреаплазмоз, хламідіоз, трихомоноз, мікоплазмоз). Висновки. У всіх хворих на ПЕ виявлені гормональні зміни, інфекційні захворювання, тому для зменшення ризику рецидиву поліпа всі жінки після його видалення повинні обстежуватись для виключення інфекційних та гормональних порушень. Профілактика ПЕ повинна включати: уникнення абортів, обережне діагностичне вишкрібання матки, а також адекватна терапія запальних процесів слизової оболонки статевих органів, профілактику і лікування гінекологічних захворювань.