КЛАСТЕРНИЙ АНАЛІЗ ВЗАЄМОДІЇ ПОКАЗНИКІВ ВМІСТУ ЕСЕНЦІАЛЬНИХ МІКРО- ТА МАКРОЕЛЕМЕНТІВ У ДІТЕЙ ПЕРШИХ КЛАСІВ ІЗ РІЗНИМ РІВНЕМ ТРИВОЖНОСТІ - Клітинська, О. В.; Стішковський, А. В.; Гасюк, Н. В.; Іваськевич, В. З.; Савчук, О. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Визначення впливу різних чинників на виникнення каріозних уражень твердих тканин зуба має суттєвий інтерес із точки зору керування ними з метою зниження їх негативного впливу. Мета дослідження: встановити залежність між показниками вмісту есенціальних мікро- та макроелементів у дітей перших класів та рівнем тривожності і захворюваністю на карієс. Матеріали та методи. Було досліджено 73 школярі перших класів загальноосвітніх шкіл міста Ужгород. Контрольну групу порівняння склали 26 здорових дітей аналогічного віку. Були визначені інтенсивність карієсу (індекс кп+КПВ), рівень стресу та показники ессенціальних елементів. Висновки. Показники вмісту магнію у досліджених груп дітей показують достовірні кореляційні залежності тільки між собою; за абсолютними значеннями досліджених показників є пряма залежність рівня тривожності і зменшення показників рівня магнію. Інтенсивність карієсу корелює з високим рівнем тривожності (1,00), тобто у дітей, які знаходяться у постійному стресі, зростає інтенсивність карієсу. Показники загального та іонізованого кальцію у ротовій рідині та рівня тривожності у пацієнта можуть предикторами карієсу та свідчать про нестачу всіх елементів в організмі, які формують кластери.