ГІПОТРОФІЯ: БІЛКОВО-ЕНЕРГЕТИЧНА НЕДОСТАТНІСТЬ У ДІТЕЙ, СУЧАСНИЙ СТАН ПРОБЛЕМИ (огляд літератури) - Горленко, О. М.; Гема-Багина, Н. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Гіпотрофія належить до числа найбільш розповсюджених захворювань серед дітей грудного і раннього віку і має недостатньо вивчений етіопатогенез і високу ймовірність її несприятливого кінця. У різних країнах показник частоти захворювання на гіпотрофію коливається від 7 до 30 %. Мета дослідження. Вивчити етіологію, патогенез, клініку, діагностику та лікування гіпотрофій за даними спеціалізованої літератури. Матеріали та методи. Проаналізувати публікації за даною тематикою в сучасних вітчизняних та фахових журналах та інших наукових виданнях. Результати досліджень. Завдяки ретельним дослідженням вивчена клінічна картина гіпотрофій, уточнені окремі ланки патогенезу, стандартизована терапія та визначені заходи профілактики. У той же час не проводилось дослідження особливостей впливу гіпотрофії на перебіг інфекційних захворювань. Висновки. Таким чином аналіз літературних даних свідчить про актуальність проблеми стану гіпотрофії, її несприятливий вплив на загальну захворюваність і смертність дітей раннього віку, а також на перебіг інфекційних та соматичних захворювань.