ВИДИ ТА КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ СОМАТИЧНИХ ЕФЕКТІВ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ У ДІТЕЙ ЕНДЕМІЧНОЇ ЗОНИ З ЙОДОДЕФІЦИТУ - Пушкаш, Л. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Наслідки йодного дефіциту добре відомі і багато в чому залежать від віку. Дефіцит йоду в період вагітності може призводити до її переривання, мертвонародження, природжених аномалій, кретинізму; в період новонародженості – до формування зобу, гіпотиреозу і порушення психомоторного розвитку. У дітей дефіцит йоду асоційований із зобом, гіпотиреозом, порушенням психомоторного та інтелектуального розвитку. У дорослих ЙДЗ клінічно проявляються дифузним або багатовузловим зобом, гіпотиреозом або формуванням функціональної автономії (токсичного зобу). На тлі зниження функціональної активності ЩЗ, в умовах недостатньої забезпеченості організму йодом та дії інших струмогенних чинників зростає рівень соматичної захворюваності.