ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІВНЯ ЗНАНЬ ЩОДО ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП У М. УЖГОРОД: СОЦІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Мочалов, Ю. О.; Розлуцька, Г. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Сучасні технології профілактики стоматологічних захворювань для успішної своєї реалізації передбачають розробку комплексних профілактичних програм, які за дільничним принципом мають охоплювати вікові категорії населення із високими ризиками розвитку стоматологічних захворювань та їх ускладнень, так звані «цільові групи». На практиці, програми профілактики стоматологічних захворювань повинні бути адаптовані до регіону, в якому вони проводяться. Важливим питанням в проектуванні програм профілактики стоматологічних захворювань є їх регіональна модифікації та спеціалізація відносно вікового контингенту, який є цільовою аудиторією таких програм. Для виконання такого етапу організаторам програми необхідно володіти точною інформацією щодо умов реалізації, а також щодо рівня знань і коректності останніх про фізіологію органів порожнини рота, вихідні дані щодо рівня знань і навичок догляду за порожниною рота. В ході соціологічного опитування 230 батьків дітей дошкільного та молодшого шкільного віку і 340 учнів старших класів шкіл м. Ужгород (160 юнаків та 180 дівчат) виявлено, що знання про догляд за порожниною рота є неповними. В питаннях догляду за порожниною рота респонденти більше довіряють родині та близькому оточенню, підлітки – також інтернет-ресурсам.