СИНКОПАЛЬНІ СТАНИ ПРИ АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ДІТЕЙ, БІОХІМІЧНІ МАРКЕРИ - Горленко, О. М.; Сочка, Н. В.; Дебрецені, О. В.; Туряниця, І. А.; Радовецька, Г. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Аналізуючи біохімічні маркери у дітей із ПАГ можна констатувати, що порушень вуглеводного обміну та пігментного не було виявлено, дані варіювали в межах референтних величин при вірогідних відмінностях показника загального білірубіну. За даними протеїнограми спостерігається вірогідна різниця у рівнях загального білка, гама-глобулінів та в абсолютних величинах рівень альбуміну. Показники рівня загального білка були вірогідно нижчими у дітей із ПАГ у порівнянні з контрольною групою та відзначається вірогідне підвищення гама-глобулінів у досліджуваного контингента. Коефіцієнт де Рітіса (АсАТ/АлАТ за нашими даними 1,7 проти 1,8 у контрольній групі свідчить про баланс та компенсаторну адаптацію метаболічних процесів дитячого організму. Тривало існуючі атерогенні дисліпопротеїнемії сприяють змінам функціональних можливостей ендотелію судин і викликають структурну перебудову самої судинної стінки, тобто формують не тільки метаболічну, а й структурну основу атеросклерозу.