ІНВЕРТОВАНИЙ ПУБЕРТАТ У ДІТЕЙ ГІРСЬКОГО РЕГІОНУ, ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Горленко, О. М.; Пацкан, Т. В.; Пушкаш, Л. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Якщо в дитячому організмі в біологічних рідинах сформовано дефіцит мікроелементів, то відбувається розвиток патологічних станів. Зокрема, Закарпаття вважається ендемічною зоною щодо йододефіциту, тобто реальним є розвиток відповідних ендемічних геохімічних захворювань та патологічних станів. За даними фізичного розвитку дівчат можемо дійти таких висновків. Зріст дівчат 11-15 років, згідно з сигнальними відхиленнями, інтерпретується як нижче середнього, 16 років відповідає даним середнього рівня. Маса тіла відповідає нижче середньому рівню у дівчат 11 та 13 років, в інших вікових категоріях – середній рівень зросту. Обвід грудної клітки за параметрами зазначається переважно як нижче середнього (11, 14, 16 рр.) та низький у віці 15 років. Тобто спостерігається порушення у рості кісткової тканини та показники у діапазоні «нижче середнього рівня» спостерігаються у віці 11 років. ІМТ варіював у межах 16-21, що відповідало 15-85 центилі та віковій нормі.