ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ КЛІТИННОГО ІМУНІТЕТУ У ХВОРИХ НА НЕГОСПІТАЛЬНУ ПНЕВМОНІЮ В РІЗНІ ПЕРІОДИ ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАННЯ - Лемко, О. І.; Вантюх, Н. В.; Решетар, Д. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Досліджено особливості змін клітинного імунітету у 102 хворих на негоспітальні пневмонії. З них 40 хворих обстежено тричі: в гострому періоді (1-3 доба від початку захворювання), в період ранньої реконвалесценції (одразу по завершенню антибіотикотерапії) та після імунореабілітаційного лікування із застосуванням галоаерозольтерапії. 62 хворих обстежені двічі: в період ранньої реконвалесценції та після імунореабілітаційного лікування. Встановлено, що у гострому періоді клітинний імунітет характеризується вірогідним зниженням рівня Т-лімфоцитів, переважно за рахунок субпопуляції хелперів. Зниженими також були співвідношення CD4+/CD8+, CD3+/CD22+, CD3++CD22+/0-лімфоцити, сума індексних показників (Σ) та рівень CD16-клітин на фоні вірогідного підвищення вмісту 0-лімфоцитів. У період ранньої реконвалесценції суттєвого покращення досліджуваних показників не спостерігалось. Водночас, після відновлювального лікування із застосуванням галоаерозольтерапії відбувалось вірогідне зростання показників Т-ланки імунітету, що вказує на спрямування диференціації Т-лімфоцитів у нормальне русло, забезпечує можливість формування адекватної імунної відповіді на антиген, запобігає формуванню хронічної патології бронхо-легеневої системи.