ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНИХ ПРОЯВІВ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ РОЗЛАДІВ ЖОВЧНОГО МІХУРА І СФІНКТЕРА ОДДІ - Романенко, С. Ю.; Марфіян, О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. У статті узагальнені відомості щодо клінічної симптоматики, яка формує функ ціональні розлади жовчного міхура і сфінктера Одді у дітей. Мета дослідження. Обстеження дітей із функціональними розладами біліарної системи для своєчасного лікування та клінічно обґрунтований відбір під диспансерне спостереження для попередження хронізації процесу. Матеріали та методи. У статті наведені результати оцінки клініко-лабораторного обстеження 115 дітей шкільного віку з функціональними розладами біліарного тракту. Результати досліджень. У результаті проведеного клінічного обстеження в структурі функціональних розладів білірного тракту серед дітей превалював біліарний біль (Е). Його різновиди, такі як функціональний біліарний міхуровий розлад (Е1а), спостерігали у 75,9% дітей, функціональний розлад біліарного сфінктера Одді (Е1в) – у 81,9% дітей, а функціональний розлад панкреатичного сфінктера Одді (Е2) – у 26,2% дітей. Часто у дітей спостерігалися клінічні симптоми, які вказували на поєднану патологію. Висновки. Серед дітей із біліарним болем найчастішою патологією є функціональні розлади біліарного сфінктера Одді, яка формує основну скаргу хворих – напад болю. Оцінка вегетативного гомеостазу в обстежених пацієнтів підтвердила значну дисфункцію вегетативної нервової системи, що сприяє хронізації процесу.