ГІСТОЛОГІЧНА ПЕРЕБУДОВА СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ОЖИРІННІ - Гарапко, Т. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. У даній статті наведені та проаналізовані результати експериментального дослідження, яке проводилося на білих щурах самках та самцях репродуктивного віку. Мета дослідження. Встановити гістологічні зміни структурних компонентів лімфатичних вузлів щурів через різні терміни експериментального ожиріння. Методи: макроскопічний, гістологічний, біохімічний, статистичний. Результати досліджень. Через шість тижнів зміни свідчать про збільшення площі В-залежної зони та зменшення Т-залежної. Подібні зміни можуть призвести до перерозподілу активності в бік гуморальної імунної відповіді. Спостерігається збільшення щільності розташування В-лімфоцитів у мозкових тяжах та збільшення кількості ретикулярної сполучної тканини у мозкових лімфатичних пазухах. Висновки. Перші зміни виявлено через 2 тижні експерименту. При збільшенні тривалості експе рименту патологічні зміни поглиблюються.