АЛГОРИТМ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ НИРКОВОКЛІТИННОГО РАКУ З ПУХЛИННИМ ТРОМБОЗОМ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ - Бойко, С. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Характерною рисою нирково-клітинного раку (НКР) є його схильність до внутрішньовенозного поширення по просвіту ниркової вени (НВ) у нижню порожнисту вену (НПВ) і аж до правого передсердя, що трапляється в 4-14% випадків. Єдиним ефективним методом лікування даної когорти хворих є хірургічний метод. Мета дослідження. Розробити алгоритм хірургічного лікування НКР із пухлинним тромбозом НПВ. Матеріали та методи. Проаналізовані результати хірургічного лікування 127 пацієнтів із НКР із пухлинним тромбозом НПВ 0-IV рівнів. Усі хворі прооперовані з лапаротомного доступу. Нефректомія з видаленням ниркової вени на рівні НПВ виконана у 50 (39,4%), нефректомія з тромбектомією з НПВ – у 51 (40,2%), нефректомія з тромбектомією з НПВ, резекцією НПВ – у 21 (16,5%), нефректомія з тромбектомією з НПВ, циркулярною резекцією НПВ та наступним протезуванням – у 3 (2,4%), паліативна нефректомія – у 2 (1,6%) хворих. У 41 (32,3%) пацієнта була застосована парціальної апаратної каваплікації нижче та вище ниркових вен за власною методикою. Результати досліджень. У жодному з випадків ми не спостерігали інтра- чи післяопераційної тромбоемболії легеневої артерії або інтраопераційної смертності. Померла 1 (0,8%) хвора в післяопераційному періоді від гострого порушення мозкового кровообігу. У 125 (98,4%) хворих була збережена або відновлена прохідність НПВ. Три протези НПВ прохідні через 12 місяців після операції. Загальна п’ятирічна виживаність усіх хворих склала 38,4%. Висновки. Послідовність та об’єм хірургічного втручання у хворих із раком нирки з пухлинним тромбозом НПВ залежить від боку ураженої пухлиною нирки, рівня поширення пухлинного тромбу по НПВ, характеру пухлинної інвазії НПВ, наявності супутнього геморагічного тромбу в клубовому сегменті НПВ.