ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ ІЗ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ, КОРЕКЦІЯ БОЛЬОВОГО СИНДРОМУ - Москаль, О. М.; Архій, Е. Й.; Горленко, О. М.; Прилипко, Л. Б.; Дербак, М. А.; Томей, А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2018)
Резюме. Вступ. Актуальною і не до кінця вирішеною проблемою гастроентерології є хронічний панкреатит та його лікування. Перебіг хвороби найчастіше рецидивуючий, із больовим синдромом, а при його стиханні характеризується наростаючою зовнішньо-секреторною недостатністю підшлункової залози (ЗСНПЗ), що потребують ефективної корекції, оскільки це пацієнти переважно працездатного віку. Мета досліджень. Дослідити доцільність та ефективність розвантажувально-дієтичної терапії (РДТ) у поєднанні з мікрохвильовою магнітотерапією (ММХ) та ферментотерапією у лікуванні хворих на хронічний панкреатит (ХП) у фазі загострення з больовим синдромом та зовнішньосекреторною недостатністю (ЗСН). Матеріали та методи. Запропонована оптимізована схема лікування больового синдрому та ЗСНПЗ із застосуванням короткотривалої РДТ та ММХ для боротьби з больовим синдромом із подальшою ферментотерапією step up та пребіотиком і детоксикацією. Результати досліджень. Під впливом запропонованої схеми отримана позитивна динаміка купіювання больового синдрому, диспепсичних проявів та нормалізація інтерлейкінового статусу пацієнтів. Висновки. Оптимізована схема лікування привела до нормалізації та достовірного зниження рівнів про- та протизапальних інтерлейкінів, які до лікування мали середній ступінь підвищення, що характеризувало вираженість запальних змін у ПЗ.