КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК МЕНІНГОКОКОВОЇ ІНФЕКЦІІ З ПОЗИТИВНИМ РЕЗУЛЬТАТОМ - Поляк-Товт, В. М.; Поляк, М. А.; Горленко, О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2018)
Резюме. Вступ. Як відомо, менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання, що спричинюється менінгококом і характеризується різноманітністю клінічних форм – назофарингіту і здорового носійства до генералізованих (менінгококцемії, менінгіту і менінгоенцефаліту. Мета дослідження: привернути увагу лікарів як первинної ланки, так і вузьких спеціалістів до особливостей перебігу, а також підходів до диференційної діагностики менінгококової інфекції у дітей. Результати досліджень. Дитина М.А.В., 2001 р.н. (медична карта стаціонарного хворого №869), студентка медичного училища м. Ужгород, 05.07.2018 р. направлена в обласну клінічну інфекційну лікарню з діагнозом «Бореліоз?» для дообстеження та лікування. При госпіталізації скарги на загальне нездужання, підвищення температури тіла до 39o C, головний біль, особливо в потиличній ділянці, та висипку на тілі. Після обстеження суміжних спеціалістів, при сумісному огляді лікуючого та чергового лікаря, враховуючи, що загальний стан хворої важкий, скарги на головний боль, підвищення температури до39,0o C, об’єктивно кількість висипань бурого кольору збільшилась на сідницях, було вирішено призначити мікроскопію «товстої краплі». При прямій бактеріоскопії мазка виявлені диплококи (парні коки) морфологічно подібні до менінгококів. На підставі клінічних та лабораторних даних виставлено діагноз: Менінгококова інфекція, генералізована форма. Менінгококцемія, середнього ступеня важкості. На фоні проведеної інтенсивної терапії на 3-й день перебування в інфекційній лікарні загальний стан дитини покращився, але залишався середнього ступеня важкості, висипка стала блідішою, нові елементи не з’являлися, температура 36,6o C. На 11-й день перебування у лікарні після значного покращення загального стану та лабораторних показників хвору виписано додому. Висновки. Проблема менінгококової інфекціі зумовлена високою частотою тяжких форм захворювання, високим рівнем летальності, складністю диференційної діагностики. Тому необхідно пильнувати як лікарям первинної ланки, так і вузьким спеціалістам – інфекціоністам, невропатологам, алергологам щодо особливостей перебігу та диференційної діагностики менінгококової інфекції.