ОЗНАКИ ВТОМИ У ПІДЛІТКІВ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ТАНЦЮВАЛЬНИМ СПОРТОМ - Брич, В. В.; Міщан, Т. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2018)
Резюме. У статті представлено результати дослідження з метою виявлення ознак втоми серед підлітків, які займаються танцювальним спортом. Матеріалми та методи. У дослідженні взяли участь 40 дітей віком 10-16 років, які займаються танцювальним спортом. Використовувалися методика «Ступінь хронічної втоми» та спеціально створений опитувальник для оцінки участі у тренувальному процесі та відновлення. Результати. Встановлено, що для 60% підлітків, які займаються танцювальним спортом, після кожного тренування характерна втомленість, а у 30% опитаних юних спортсменів наявні ознаки початкового та вираженого ступенів хронічної втоми. Висновки. Отримані результати вказують на необхідність детального вивчення причин виникнення хронічної втоми та формування комплексу ефективних рекомендацій щодо використання методів відновлення й відпочинку після тренувань та змагань з метою запобігання розвитку перевтоми у юних спортсменів.