СТАН ПЕРЕКИСНОГО ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 1 ТИПУ, ЗАЛЕЖНО ВІД НАЯВНОСТІ ХРОНІЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ - Майданник, В. Г.; Шевченко, Т. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2018)
Резюме. Збільшення кількості ендокринної патології в наш час найбільше пов’язане з поширеністю цукрового діабету, який є однією з медико-соціальних проблем сучасного суспільства. За даними міжнародної діабетичної федерації (IDF) у 2015 р. близько 415 мільйонів населення у світі страждає від цукрового діабету (ЦД). Метою роботи є вивчення стану перекисного окислення ліпідів та антиоксидантної системи у дітей, хворих на ЦД 1 типу, залежно від наявності хронічних ускладнень. Матеріали та методи. Обстежено 90 дітей, хворих на ЦД 1 типу, віком 13,59±1,04 р., із них 42 дівчинки та 48 хлопчиків, із тривалістю захворювання 4,68±3,49 р. Усі діти лікувалися в ендокринологічному відділенні в ДКЛ №6, м. Київ. У обстежених нами дітей вивчали показники окисного гомеостазу, а саме – продукти ПОЛ – МДА визначали за методикою Стальної І.Д., антиоксидантної системи – СОД визначали за методикою Сироти Т.В., каталазу – за методикою Королюка М.А. та відновного глутатіону – за методикою Гімерха Ф.І. Дослідження проводились у НДІ експериментальної і клінічної медицини НМУ імені О.О. Богомольця. Результати досліджень. було виявлено, що у дітей із ЦД 1 типу, які не мали хронічних ускладнень, рівень МДА був нижче ніж у дітей із пізніми ускладненнями ЦД 1 типу – 3,19±0,4 мкМоль/л і 3,84±0,28 мкМоль/л відповідно, рівень СОД у дітей, хворих на ЦД 1 типу без ускладнень становив 1,49±0,62 у.о. і був нижче ніж у дітей із ускладненнями – 1,59±0,34 у.о. У дітей без ускладнень рівень каталази 3,97±2,62 мкат/л та глутатіону 0,68±0,15 мМоль/л були вище ніж у дітей із ускладненнями (каталаза 3,94±0,38 мкат/л та 0,39±0,32 мМоль/л), проте достовірної різниці між зазначеними показниками не виявлено (p>0,05). Отримані дані можуть свідчити про виснаження антиоксидантної системи та підвищений рівень утворення продуктів перекисного окислення ліпідів у дітей із хронічними ускладненнями ЦД 1 типу.