ОСОБЛИВОСТІ рН-ШЛУНКОВОГО СОКУ ПРИ РІЗНИХ ФОРМАХ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ - Коваль В.Ю., В. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. При комп’ютерному відображенні результатів базальної топографічної рН-метрії по протягу шлунка у хворих на хронічний панкреатит у 57% хворих виявлено гіперацидність різного прояву. Нормоацидність шлункового соку виявляли у 21% хворих: ХПТП – 5%, ХКП – 26%, ХІФП – 27%, ХП з екс- та інкреторною недостатністю – 23%. Гіпоацидність шлункового соку виявлено у 22% хворих різними формами хронічного панкреатиту. Найчастіше знижена рН-шлункового соку спостерігалася при хронічному калькульозному панкреатиті. У 57% хворих на хронічний панкреатит виявлено гіперацидність шлункового соку різного ступеня виразності, яка частіше у 81% спостерігається при хронічному псевдотуморозному панкреатиті. Нормальні показники рН-шлункового соку спостерігаються у 21 % хворих на хронічний панкреатит. Гіпоацидність шлункового соку виявлено у 22% хворих на хронічний панкреатит, частіше – у 35 % хворих на хронічний калькульозний панкреатит. У хворих на хронічний панкреатит з порушенням екскреторної та інкреторної функції підшлункової залози спостерігається тенденція до зниження рН-шлункового соку в залежності від тривалості захворювання.