БАГАТОГРАННІСТЬ КЛІНІЧНИХ ЕФЕКТІВ, СПРИЧИНЕНИХ ФАРМАКОЛОГІЧНИМИ ЧИН НИ КАМИ – ОПОСЕРЕДКОВАНИЙ ДОКАЗ КОНФОРМАЦІЙНОЇ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ АКТИВНИХ САЙТІВ РЕ ЦЕП ТОРІВ - Торохтін, О. М.; Різак, Г. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Вплив терапевтичних чинників реалізується через рецепторні структури. Функ ція рецепторів подібна до взаємодії ‘субстрата’ з ‘ензимом’. Природний ‘ме діа тор’ завжди просторово відповідає ‘рецептору’ так само, як і будь-який фар ма ко ло гічний засіб. Юкстареакційне середовище здатне впливати на третинну конфігурацію активного сайта рецептора, внаслідок чого виникають по лі морф ні клі ніч ні ефекти. Клінічний стан може бути активно корегований змінами ло каль ного середовища.