ПОШИРЕНІСТЬ ПАТОЛОГІЇ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПАРОКСИЗМАЛЬНОЮ ВЕГЕТАТИВНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Майданник, В. Г.; Мітюряєва, І. О.; Гнилоскуренко, Г. В.; Довгодько, В. В.; Довгополова, О. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
Обстежено 169 дітей віком від 8 до 17 років, зі встановленим діагнозом пароксизмальної вегетативної недостатності, які знаходились на стаціонарному лікування в кардіоревматологічному відділенні ДКЛ №6 м. Київ, серед яких порушення щитоподібної залози встановлено у 78 (47,8%) пацієнтів. При обстеженні у половини хворих із патологією ЩЗ виявлено вихідну симпатикотонію та у 21,2% ваготонію з надмірною вегетативною забепеченністю, що більше ніж у третині випадків сприяє проявам порушення ритму та метаболічним змінам міокарда. Порушення церебральної та периферичної гемодинаміки у цих пацієнтів супроводжувались підвищенним спазмом (54,5%) та гіпертонусом (42,4%) судин, із проявами утруднення венозного відтоку та розвитком мікроангіопатій у порівнянні з групою контролю.