ІМУНОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МІСЦЕВОЇ ТЕРАПІЇ ПОВТОРНИХ БАКТЕРІАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ - Больбот, Ю. К.; Карпенко, А. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
Бактеріальні ускладнення ГРВІ є актуальною проблемою медицини дитячого віку, насамперед, через свою розповсюдженість. У деяких дітей вірусно-бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів набувають рецидивного перебігу. Така схильність може підтримуватись численними факторами, в тому числі порушеннями локальної мукозальної резистентності респіраторного тракту. Отже, метою дослідження стала оптимізація терапії повторних бактеріальних ускладнень ГРВІ у дітей на основі вивчення динаміки неспецифічних факторів місцевого захисту слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Було обстежено 214 дітей віком від 3 до 18 років, хворих на ГРВІ, у яких виникли бактеріальні ускладнення у вигляді гострого середнього отиту або гострого бактеріального риносинуситу. І групу склало 128 дітей з епізодичними бактеріальними ускладненнями ГРВІ в анамнезі, в ІІ групу включено 86 дітей з рецидивним перебігом бактеріальних ускладнень. Було проведено дослідження рівнів лізоциму, лактоферину, людського кателіцідіну hCap-18/LL-37 та секреторного імуноглобуліну А двічі протягом дослідження та після одужання. В якості контролю виступили 36 дітей з неускладненою ГРВІ, референтні значення отримані у 30 клінічно здорових дітей. У дітей з повторними бактеріальними ускладненнями ГРВІ була виявлена дисфункція неспецифічної місцевої імунної відповіді у вигляді зниження рівнів людського кателіцидіну протягом захворювання, лактоферину на ранніх стадіях розвитку бактеріального процесу та лізоциму в усі досліджувані періоди (рівень лізоциму на початку розвитку бактеріального процесу становив 39,82 (26,49; 45,29) пг/мл в І групі дослідження проти 21,86 (12,89; 28,72) пг/мл в ІІ групі (р<0,001); в періоді реконвалесценції вміст лізоциму в І та ІІ групах відповідно склав 65,39 (55,93; 76,52) пг/мл та 47,27 (36,29; 56,20) пг/мл відповідно (р<0,001); в періоді між захворюваннями – 26,58 (17,43; 34,98) та 19,19 (16,80; 22,88) пг/мл відповідно в І та ІІ групі (р=0,002)). Включення до комплексної терапії ГРВІ препарату для місцевого застосування, що містить лізоцим, сприяло зниженню частоти розвитку бактеріальних ускладнень при виникненні ГРВІ на 19,8 %, а також зменшенню загальної тривалості захворювання з 12,0 (9,0; 14,0) днів до 10 (7,0; 12,0) днів (р=0,035) та скороченню окремих його проявів. Отже, повторні бактеріальні ускладнення ГРВІ асоційовані з порушеннями місцевого захисту слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Включення до комплексного лікування ГРВІ у дітей з рецидивними бактеріальними ускладненнями місцевої терапії лізоцимом є патогенетично обґрунтованим та підвищує ефективність терапії.