ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВІВ ПАРОКСИЗМАЛЬНОЇ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ДІТЕЙ НА ФОНІ РЕКУРЕНТНОЇ ПАТОЛОГІЇ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Мітюряєва, І. О.; Чуриліна, А. В.; Гнилоскуренко, Г. В.; Походило, О. В.; Махортих, А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
Обстежено 38 дітей віком від 8 до 17 років, зі встановленим діагнозом пароксизмальної вегетативної недостатності, які знаходились на стаціонарному лікування в кардіоревматологічному відділені ДКЛ №6 м. Києва. Встановлено, що у хворих на ПВН при наявності фонової патології дихальної системи виявляються більш виражені зміни вегетативного гомеостазу в бік парасимпатичної активності і в цілому загальне напруження компенсаторних механізмів. Достовірно доведеною відмінною ознакою у хворих на ПВН на фоні рекурентної патології органів дихання визначено утруднене дихання (67%), що демонструє провокуючий вплив уповільнених запальних процесів органів дихання на нейровегетативні патології. Визначено, що після комплексної терапії, яка включала в себе стандартне медикаментозне лікування та проведення вправ дихальної гімнастики за О. М. Стрельниковою, у хворих на ПВН при наявності рекурентної патології органів дихання достовірно зменшилися скарги запаморочення майже в 2 рази, серцебиття – в 1,84 разу, емоційну лабільність – в 1,66 разу порівняно з хворими без наявності патології органів дихання.