ОЦІНКА ЗВ’ЯЗКІВ ФАКТОРІВ ДОВКІЛЛЯ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА ГІНГІВІТ У ОСІБ ВІКОМ 18–29 РОКІВ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ м. УЖГОРОД ТА УЖГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ - Фера, О. В.; Костенко, Є. Я.; Фера, М. О.; Дячук, К. Г.; Лесів, Р. А.; Хрипак, Т. П.; Чобей, Д. І.; Бабич, С. А.; Власенко, К. В.; Гебрян, І. Ю.; Оплета C. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
На підставі вивчення чинників навколишнього середовища та закономірностей їх впливу на стан слизової оболонки ротової порожнини вперше за допомогою комплексних досліджень отримано дані щодо поширення гінгівіту серед населення міста Ужгород та Ужгород- ського району. Проаналізовано динаміку захворюваності в цілому, визначено спрямованість і силу впливу негативних чинників на перебіг і формування даного захворювання. Враховуючи результати анкетування та медико-статистичного аналізу, з’ясовано причини виникнення гін- гівіту в осіб віком 18–29 років під впливом чинників навколишнього середовища. Визначено такі основні фактори, що спричинюють розвиток цього захворювання: 1) шкідливі звички (надмірне вживання алкоголю, куріння): t=2,6123, r=-0,83; 2) вид водопостачання: t=2,4384, r=0,89; 3) cпадкові чинники ризику: t=2,6154, r=0,85; 4) характер, режим харчування і склад добового раціону: t=2,419, r=0,93; 5) дотримання правил гігієни ротової порожнини: t=2,4980, r=0,9.