НЕІНВАЗИВНА ДІАГНОСТИКА ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ ІЗ ПОЄДНАНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Дербак, М. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
У роботі представлені результати обстеження 177 хворих на хронічний гепатит С (ХГС), поєднаний із цукровим діабетом 2 типу (ЦД-2) та 150 хворих на ХГС без ЦД-2. У результаті проведених досліджень встановлено, що у хворих на ХГС поєднаний з ЦД 2 типу сироваткові маркери фіброзу печінки – трансформуючий фактор росту – β1 (TGF-β1) та тканинний інгі- бітор металопротеінази – 1 (ТІМП-1), а також показники фіброеластометрії мають достовірний зв’язок з основними клініко-лабораторними характеристиками ураження печінки, тривалістю анамнезу, рівнями трансаміназ і можуть використовуватися для непрямої оцінки активності та стадії захворювання при коморбідній патології.