АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ У ДІТЕЙ ПУБЕРТАТНОГО ВІКУ, МОЖЛИВОСТІ ПРЕВЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ УСКЛАДНЕНЬ - Горленко, О. М.; Сочка, Н. В.; Дебрецені, О. В.; Горленко, Ф. В.; Радовецька, Г. В.; Туряниця, І. А.; Пушкаш, Л. Ю.; Кучерук, В. В.; Александров, О. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
На основі обстеження 267 дітей із ПАГ були виявлені достовірні зміни динамічних показників зниження рівня ХС ЛПНЩ у дітей з ПАГ в асоціації з ДЕ у 1,5 та 3,5 разу відповідно по групах, що може з великим ступенем ймовірності свідчити про зниження ймовірності розвитку атеросклеротичних уражень у перспективі. Рівень ІА у досліджуваного контингенту знизився у 1,5 та 4 рази відповідно по групах. Динамічні показники цитокінового профілю та антитілоутворення дитячого організму свідчать про адекватність і вчасність проведення лікувально-профілактичних.